Fourni par Blogger.

Avancronică la o stagiune mov

- Săptămâna viitoare, la ora şase şi unsprezece minute, fix după ce şi al treilea gong îşi va da obştescul şi imprevizibilul sfârşit, ceea ce va atrage cu sine un alai de suspine înfofolite în pardesie şi rochii transparente de mătase mov, va începe ultima stagiune a teatrului din oraşul nostru.
- Oraşul nostru numără o mie patru sute opt suflete rătăcite, dintre care mai bine o jumătate din acestea pot fi văzute în fiecare luni, la ora cinci, cum bântuie de-a lungul vitrinelor magazinelor de jucării. Bulevardele sunt acoperite cu ebonită verde, ceea ce le dă un aspect de acvariu plin cu mucegai şi resturi de ziare în curs de tipărire. Anunţurile de la mica publicitate fumează ţigări de foi aduse direct din Anglia, poartă pălării de hîrtie şi au degete subţiri ca nişte crengi de de vişin.
 - La capătul cofetăriei se află un semafor andaluz pe care copiii l-au învăţat cum să danseze tango într-un singur picior. Mama nu îmi dă voie să intru în vorbă cu el, spunându-mi că aşa a păţit bunicul domnului primar, care şi-a pierdut minţile şi peste noapte s-a trezit transformat într-un melc care în loc de cochilie poartă un televizor cu ecran cilindric. Turiştii din Republica Moldova sosesc cu trenurile de dimineaţă numai pentru a vedea cu ochii lor acest ecran cilindric, dar bunicul le spune să îl lase în pace că şi aşa are o viaţă destul de grea. Moldovenii sunt oameni de înţeles şi nu mai insistă.
 - Soţia primarului nostru conduce un circ ambulant şi o maşină de pompieri. Ea este atât de ocupată, încât atunci când ajunge noaptea casă, abia dacă mai are timp să se spele sub braţ, după care adoarme cu ochii deschişi, ca un căluţ de lemn în mijlocul camerei. Cred că tot din cauza oboselii, soţia primarului recită poezii din Apollinaire şi Maiakovski. Gândacul Melchisedec stă agăţat de tavan şi spune în şoaptă că ce frumos e! Noi ne mirăm de mama focului că de unde ştie soţia primarului atâtea poezii pe de rost, dar primarul spune să nu ne mai mirăm atâta, pentru că în tinereţe soţia lui citea treizeci de cărţi de poezie pe zi, până când a înnebunit de la atâta citit şi a trebuit să o interneze la un ospiciu din Varşovia, unde i-au făcut o injecţie cu mercur.

 - Elefantul Boby umblă cu un ecuson prins de trompă şi pretinde că e directorul noului ziar. Episcopul oraşului spune la fiecare liturghie să ne rugăm pentru el şi atunci femeile nemăritate se aşază în genunchi şi încep să meargă de-a buşilea. Cele care termină primele o mie cinci sute de ture de catedrală, sunt date spre adopţie către familiile din Senegal, de unde nu se mai ştie niciodată nimic. Îi spun mamei mele că vreau să mă duc în Senegal, dar mama îmi zice că nu te duci nicăieri, nu ştiu cine ţi-a băgat în cap prostiile astea, la magazin să îmi iei două kile de cartofi să vă fac ceva de mâncare nu te-ai duce, dar după fufele alea îţi ard călcâiele şi atunci iau plasa de cartofi şi mă duc la magazin. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 commentaires:

Popular Posts