Fourni par Blogger.

Mama şi Jacques Derrida

În ziua când mama a ieşit de la Spitalul de Boli Nervoase, femeile umblau în rochii de mireasă şi purtau pantofi cu toc. Bijutierul era satisfăcut de el însuşi şi mânca o îngheţată cu fistic. Vitrina magazinului său fredona un cântecel irlandez şi făcea jonglerii cu nouă zeci şi nouă de castane odată. Trotuarele erau semi-transparente, la fel şi saxofonul care se plimba la braţ cu ele.
   I-am cumpărat mamei o păpuşă cu capul rupt şi o acadea cu gust de pepene galben. Mama ţinea păpuşa de un braţ şi acadeaua de celălalt braţ. Când ajunserăm la staţia de autobuz, vânzătorul de bilete contra-făcute ne sugeră să urcăm într-un tramvai subacvatic, dat fiind că în oraşul nostru nu ploua niciodată. O să vi se pară mai interesant aşa, spuse el cu subînţeles. Tramvaiul porni numaidecât într-o contradirecţie oarecare şi, într-adevăr, văzurăm că el avusese dreptate.
    Pe fereastra tramvaiul se puteau vedea peisaje sublunare, soldăţei de plumb trăgând de coadă maimuţe gigantice, lădiţe frigorifice în care zăceau ascunse pâlnii de patefon travestite şi chiar o umbrelă a domnului Jacques Derrida însuşi. Mama întreba într-una ce e aia, ce e aia, iar eu îi explicam aşa cum mă pricepeam mai bine că am ajuns mintea ultimului hipopotam de pe planeta Sigma 2013, o planetă care s-a devorat pe sine însuşi la ora 11 şi 38 de minute şi atunci mama îşi aduse aminte de vânzătorul de bilete contrafăcute şi nu mă mai întrebă nimic.
   Vatmanul ne întrebă printr-o porta-voce dacă vrem limonadă rece, noi spuserăm că nu, un biciclist tetraplegic se căţără de claxonul tramvaiului, căruia începu să îi curgă sânge din nas. Librarul de capătul celălalt al străzii profită de ocazie şi îi recomandă un roman suprarealist a cărui acţiune se desfăşura în interiorul unei piersici. Claxonul tramvaiului scoase un pistol cu trei ţevi perpendiculare una pe cealaltă şi trase în plin. O melodie dodecafonică inundă cabina tramvaiului şi brusc simţirăm cu toţii nevoia să ne ascundem unul în spatele celuilalt. Biciclistul tetraplegic îşi înghiţi proprie bicicletă, care de acum nu îi mai folosea la nimic.

   Ultimul lucru pe care am mai apucat să îl văd a fost mama, care se îndeparta la braţul lui Jacques Derrida însuşi. Sunt destul de sigur că acesta nu avea cap, iar mama se făcea din ce în ce mai mică.  

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 commentaires:

Popular Posts