Fourni par Blogger.

Deschidere de stagiune. Roz ameţitor.

   De când se ştie ea, bunica şi-a dorit să joace în piese de teatru. Visa la costume colorate ca nişte sorcove, o vedeai cum îşi duce mâna la cap ca şi când ar fi fost acoperit de peruci mirosind a levănţică sau a zambile din acelea roz, defila în spatele blocului bâţâind din capot şi făcând să se mişte şorţul ei de bucătărie ca o frunză căzută pe trotuar împinsă încolo şi încoace de vuietul maşinilor, recita din Ana Blandiana şi Elena Farago, mătuşă-mea îi spunea să înceteze, îi era teamă să nu răcească sau să nu îşi piardă vreun papuc, când bunica dădea reprezentaţii îşi pierdea minţile cu totul, trebuie avută mare grijă de ea!
   Când a împlinit 93 de ani, bunica primi o scrisoare recomandată de la directorul Teatrului din oraşul nostru, prin care o ruga frumos să treacă pe la el, să stea de vorba, s-ar putea să am ceva pentru dumneavoastră, vă aşteptăm într-una din zilele astea. Bunica se emoţionă atât de tare, încât poştaşul crezu că i-a adus o veste proastă, de fapt nici el nu mai ştia exact ce să creadă, pentru că imediat bunica începu să se zguduie de râs, noi, cei care stăteam în hol, priveam tâmpiţi la toate manifestările astea nefireşti ale bunicii, din nou, mătuşa –mea a fost aceea care a intervenit prompt, altfel habar n-am ce s-ar fi putut întâmpla!
   Am încercat noi să o facem pe bunica să înţeleagă, i-am explicat cât ne-am priceput şi noi mai bine că la vârsta ei teatrul era o treabă destul de riscantă, poate o să te împiedici de o stinghie ieşită din pardosea, poate o să îţi cadă o ştangă în cap, poate că or să te împuşte cu gloanţe adevărate sau or să îţi dea să bei până când o să intri în comă alcoolică! Dar bunica nici nu vroia să audă! Îşi trase pe ea tricoul cel verde cu fetiţele Power Puff, pantalonii mov mulaţi pe picioarele ei anchilozate, săndăluţele galbene şterpelite din şifonierul verişoarei noastre Cristina, două săptămâni le-a căutat înnebunită prin toată casă, arăta mai ceva ca o sorcovă bunica, în fine, îşi potrivi pălăria ei portocalie cu panglică albăstră, tubul de şpray făcu fâs, fâs, bunica era clasa întâi, gata de marea ei întâlnire!
   A doua zi dimineaţa, bunica veni la noi cu o sută şi ceva de formulare pe care trebuia să le semnăm, habar nu aveam despre ce ar fi putut fi vorba, când bunica îşi punea ceva în cap, practic era imposibil să îi mai scoţi, nu o întrebarăm unde a rămas peste noapte, nici ea nu ne întreba o grămadă de lucruri, îi povestirăm în treacăt ce am mai făcut, ce vise am avut, ne dădu câte explicaţii destul de încurajatoare, mătuşă-mii îi repetă a o suta mia oară că o să se mărite cu un canadian roşcat cu ochi verzi şi degete lungi de pianist, când îi pomeneai de treaba asta, mătuşă-mea devenea mută ca o oală de ciorbă, noi ne prăpădim de râs, bunica trânteşte uşa în urma ei, îi auzim paşii coborând pe scări, motanul Paulinei de la unu e, ca de obicei, în călduri, tramvaiul face să se zgâlţâie lustra, ne aşezăm cu sufletele chircite în fotolii şi nu ne mai spunem nimic.
   Două luni şi jumătate a lipsit bunica de acasă! O dată la două zile ne suna din cabina ei de la Teatru să ne spună că repetiţiile o termină, dar nu se lasă nici moartă, o să fie un spectacol de pomină, poate că bunica voastră şi-a pierdut minţile, dar o să vă las pe toţi cu gura căscată şi cu ochii beliţi, noi îi spuneam bine, bunico, numai ai grijă să nu stai în curent şi să nu îţi cadă  vreo ştangă în cap!
   Pe 4 Octombrie, într-o sâmbătă la ora 9 seara, stăteam toţi la balconul Teatrului, aşteptând să înceapă spectacolul. Spectacolul de debut al bunicii noastre. Sala era arhiplină, lumea se înghesuia buluc, stăteau claie peste grămadă, unii în cârca altora, toţi vroiau să vadă cât mai bine ce avea să urmeze, chiar dacă bunica nu era cap de afiş. De fapt, numele ei nu era deloc trecut pe afiş, dar asta nu ne descurajă câtuşi de puţin.

   Nici nu se ridică bine cortina, că o şi văzurăm pe bunica, agăţată tocmai la cucurigu, prinsă în nişte curele elastice şi plutind pe deasupra unui cer înstelat de carton. De undeva se auzeau huruituri groaznice, era ca şi cum toţi îngerii Cerului s-ar fi îmbătat şi s-ar fi apucat să se înjure unii pe alţii, scena se cutremură şi scaunele începură să crape, peste cei din  rândurile patru şi cinci căzură bucăţi de tavan, o mamă cu un copil apucă să mai spună Înger, îngeraşul meu, repetat până la obseseie de pompier, coafeză şi câinele lor labrador. Bunica purta pantalonii ei cei mov, peste care îşi trăsese o pereche de chiloţi tanga de un roz ameţitor, ne simţeam cu toţii ca la hipnotizator, am fi jurat că mătuşă-mea levitează pe deasupra candelabrului cu trei sute unşpe becuri colorate în tot atâtea nuanţe şi culori, dar în toată harababura aceea cine ar mai fi putut băga de seamă o activitate paranormală în plus? 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 commentaires:

Popular Posts